top of page
  • Writer's pictureZuzana Deptová

SVETOVÝ POHÁR a VEĽKÁ CENA SLOVENSKA


Veľká cena Slovenska bola v minulosti najvýznamnejšími pretekmi v zjazdovom lyžovaní v bývalom Československu. Jej história sa začala písať v r. 1955.


Po niekoľkoročnom snažení a úspešných ročníkoch s medzinárodnou účasťou sa organizátorom podarilo presadiť zaradenie VCS do pretekov Svetového pohára. A tak sme mohli niekoľko krát vo Vysokých Tatrách na Skalnatom Plese a Hrebienku privítať absolútnu špičku svetového zjazdového lyžovania.


FINÁLE SVETOVÉHO POHÁRA 1974


Najslávnejšou kapitolou Veľkej ceny Slovenska bol bezpochybne jej devätnásty ročník 1974, keď sa vo Vysokých Tatrách konalo Finále Svetového Pohára sezóny 1973/74.


V dňoch 7. - 10.marca 1974 sa pozornosť celého lyžiarskeho sveta upierala do Československa na Vysoké Tatry. Prišla sem kompletná svetová špička mužov aj žien. Slalom priamo na svahu na Hrebienku sledovalo okolo 15-tisíc divákov. Na obrovský slalom na Skalnatom Plese sa väčšina divákov dostala pešo, pre malú kapacitu starej lanovky. Trať bola výborne pripravená, i keď v teplý slnečný deň zmäkla, a tak sa odjazdilo iba jedno kolo, čo dovtedy pravidlá FIS povoľovali.


Z pretekov sa prvý krát vysielal priamy prenos televízie zo Skalnatého Plesa, čomu predchádzala mimoriadna technická príprava. Vrtuľníkmi sa na Skalnaté Pleso vyvážali dielce komentátorských kabín pre domáce i zahraničné televízne štáby.


Ingemar Stenmark, ktorý v slalome i obrovskom slalome a zároveň aj v kombinácii na Veľkej cene obsadzuje 2. miesto, povedal: "Bolo to finále, aké má byť."


Aj Serge Lange, predseda a zakladateľ SP sa vyjadril: "Som milo prekvapený úžasnou atmosférou a obrovskou kulisou divákov."


Veľká cena Slovenska mala tiež mimoriadne dobrý ohlas v tlači, v rozhlase či televízii.


Víťazmi Veľkej ceny Slovenska sa stali Talian Pietro Gross a Hany Wenzelová z Lichtenštajnska. Krištáľové glóbusy najlepších zjazdárov sveta v sezóne 1973/74 získala už po štvrtý raz Anne-Marie Moser-Prollová (AUT) a po prvý raz vtedy iba devätnásťročný Pietro Gross, ktorý pretrhol trojročnú sériu víťazstiev svojho krajana Gustava Thoeniho.


Prevzaté z výročnej knižnej publikácie "60 rokov Veľkej ceny Slovenska", 2015.





bottom of page